10op10-project

Al enkele jaren neemt onze Basisschool Klavertje Vier deel aan het 10 op 10-project voor de verkeersactieve basisscholen van de provincie Antwerpen. Vorig schooljaar behaalde onze school voor de 10de maal het label “10/10 voor mobiliteit.” Dankzij de subsidies van de provincie Antwerpen konden wij zowel voor onze kleuterschool als voor de lagere school een aantal zinvolle aankopen doen.

Zowel de leerlingen van de lagere school als de kleuters kunnen zich volledig uitleven en krijgen zeer veel kansen om fietsvaardiger te worden! Veiligheid in het verkeer vinden wij als school erg belangrijk, het is dan ook onze taak om samen met de ouders onze kinderen op het verkeer voor te bereiden.

Voor de kleuterschool zijn er verschillende modellen aangekocht zodat er voor ieder wat wils is en zodat elke leeftijd wordt aangezet om te leren fietsen. Er werden één mini-driewieler, een fietsrunner, twee grote driewielers, twee kleine autopedjes en drie eerste kleuterfietsen aangeschaft. De kleuters oefenen hun evenwicht , leren trappen, sturen, remmen, fietsen…

De kleuters oefenen elke woensdag vanaf september tot de herfstvakantie en na de paasvakantie tot aan de grote vakantie starten we opnieuw. De leerkrachten doen dit klas per klas met een heus fietsparcours, zodat de kinderen de gevaren en het plezier van het verkeer onder de knie krijgen!
In de lagere school konden wij 4 nieuwe fietsen aankopen waar onze leerlingen, die geen fiets hebben of kunnen meebrengen, gebruik van kunnen maken. Ook voor deze groep is veilig leren fietsen een must! Vanaf het 3e tot en met het 6e leerjaar kan men hier gebruik van maken. De leerlingen krijgen een prachtig fietsprogramma voorgeschoteld. Na enkele lessen op de speelplaats mag iedereen de straat op. Dankzij de rotonde op de speelplaats zijn al heel wat kinderen vaardiger voor ze de straat op gaan. Redenen zijn er genoeg om het veilig fietsen voorop te zetten. De toenemende drukte en verschillende verkeersontwikkelingen maken de situaties in het verkeer er niet veiliger op.

Dankzij de fietslessen zijn er weer meer kinderen die op een verantwoorde manier kunnen fietsen. Hierdoor nemen kinderen vaker de fiets om bijvoorbeeld naar de school of sportclub te fietsen en dit komt de gezondheid alleen maar ten goede.

Graag willen wij alle fietsbegeleiders nog bedanken. Dankzij hun vrijwillige medewerking is ons fietsproject weer een geslaagde stap richting veilig verkeer.

Iedereen is super blij met het geschenk van de provincie Antwerpen, want zonder hen was dit niet mogelijk geweest, dank u wel!

Philip Vanderhoven, directeur
Het leerkrachtenteam

Vrije basisschool Klavertje Vier