Instapbrochure

Hoe kom ik mijn eerste schooldag door?

Bij de allereerste schooldag hoort spanning, plezier, maar ook verdriet. Dat is heel normaal. De peuters kennen de juffen nauwelijks, ze kennen de dagindeling en de omgeving niet.

Hoe maak ik van mijn klasje mijn tweede thuis?

Foto’s die je dubbel hebt met vertrouwde thuissituaties (mama, papa, grootouders, huisdieren,…) krijgen een plaats in de klas. Dit geeft een veilig gevoel. Uit ervaring blijkt dat het aangeraden is geen speelgoed met uw kleintje mee te geven. Het kan verloren of stuk gaan. Mooie prentenboeken met duidelijke, grote illustraties die binnen een thema passen waar wij rond werken, zijn echter welkom.

Hoe maken mama en papa het makkelijk voor mij?

De meeste kleuters zijn soms verdrietig bij het afscheid. Te lang afscheid nemen, is voor de peuters moeilijk. Hou dit dus zo kort mogelijk! De jassen worden in de gang opgehangen (muts en sjaal in de mouw.) De boekentassen worden op de juiste plaats gezet. De koeken worden in de koekenmand verzameld. Wilt u a.u.b. alles van een naam voorzien? Er zijn meerdere kleuters met eenzelfde jas, schooltas, koek,… Wilt u a.u.b. een grote lus naaien in de jas van uw kleuter? De kleuters leren zelf hun jas weghangen en zijn ontmoedigd als dat niet lukt wanneer ze geen lus vinden. Wilt u a.u.b. een boekentas kiezen die uw kleuter zelf open en dicht kan doen en waarin voldoende plaats is voor een koek, boterhamdoos en schoolbrieven?

Wat leer ik zoal in mijn klasje?

Kleuters leren heel veel in hun eerste klasje. Ze leren zelf hun jas aantrekken, zelf hun broek optrekken na een toiletbezoek, zelf hun boekentas open- en dichtdoen, zelf papieren zakdoekjes nemen uit een doos om hun neus proper te maken,… ZELFREDZAAMHEID is heel belangrijk maar daar is een aanzet voor nodig. Trek daarom uw kleuter makkelijke kleding aan (geen salopet en geen bretellen of broeksriem). Schoenen met velcro zijn zeer praktisch. Moedig uw kleuter ook thuis aan om alleen zijn jas aan te trekken. Wij doen de jassen dicht.

Onze klas is een echte experimenteerklas, doe uw kleuter geen al te beste kleding aan. Ondanks de grote plastieken schorten van de klas, komen er soms nog verfvlekken op de kleren.

Hoe zorg ik er voor dat ik niet te snel ziek wordt?

Wij raden u aan uw 2,5-jarige peuter de eerste maanden niet te laten middageten op school. Het is voor de kleinsten te vermoeiend om een hele dag zonder onderbreking in de drukte van het schoolleven mee te draaien. Uit ervaring blijkt dat ze het psychisch en fysisch niet aankunnen en dat ze vlugger ziek worden. Indien uw peuter vanaf de eerste schooldag toch een volledige dag moet blijven, bieden wij als school de mogelijkheid aan om uw kind in te schrijven voor ons gratis slaapklasje. Gelieve dit de eerste schooldag te melden aan de klasleerkracht. Kleuters die gebruik maken van het slaapklasje worden om 11.30 uur door de kinderverzorgster uit hun klasje gehaald om rustig, in kleine groep boterhammen te eten. Om 12 uur worden ze te slapen gelegd en rond 13.30 uur worden ze gewekt. De slapertjes zijn voortdurend onder toezicht.

De kleuters brengen voor de slaapklas volgende zaken mee:

 • 1 kussen met hoes
 • 1 (dun) dekentje
 • eventueel pampers
 • reserve fopspeen met naam (zou in de school moeten blijven)
 • slaapknuffel (blijft in de school indien mogelijk)
 • een pak vochtige doekjes.

Wat als ik een zakdoek nodig heb en er geen bij heb?

Geef uw kind twee dozen papieren zakdoekjes en een pak vochtige doekjes mee a.u.b.? Zo hoeft uw kleuter geen zakdoek mee te brengen. Wij zijn er dan zeker van dat hij propere zakdoekjes gebruikt. Op verschillende plaatsen staan dozen doekjes ter beschikking van de kleuters. Na een ongelukje in de broek, de kleren van de klas, washandje en handdoek gewassen terugbezorgen a.u.b.

Hoe geniet ik van een gezellig tienuurtje?

“Zien eten, doet eten” en honger hebben de kleuters zeker tijdens d
e speeltijd. Stop in de schooltas dus best een hapje voor 10.00 uur en 14.00 uur. Dat kan een boterham, koek of fruit zijn. (In de namiddag eten wij steeds een stuk fruit.) Schrijf steeds de naam op de koek of op de brooddoos. Om 08.30 uur verzamelen we alles in de koekenmand die aan de klasdeur staat. Na de speeltijd krijgen de kleuters een bekertje water. U hoeft dus geen drinken mee te geven.

Spelen-Experimenteren-Imiteren-Knutselen.

In de kleuterschool wordt heel wat gespeeld en geëxperimenteerd. Gooi geen speelgoed weg. Soms is het bij ons nog bruikbaar. Afgedankte fietsjes zijn steeds welkom. Kleuters spelen heel graag met “grote mensen spullen”: oude hoeden, een fotoapparaat een scheerapparaat,… Toestellen die niet meer functioneren, zijn voor kleuters echte schatten. Grote bladen papier, karton, resten gekleurd papier, zelfklevende stickers,… kunnen wij goed gebruiken.

Mama, kijk ik hang aan het bord! Kijk eens papa wat ik kan!

Kleuters kunnen nog niet zo lang aan één stuk werken. Daarom maken we veel groepswerken die we achteraf verloten. Elk kind krijgt wel eens iets mee naar huis. Wij werken met een heen- en weermapje. Hierin vindt u steeds de thema’s terug waarrond gewerkt wordt, alsook liedjes,versjes, tekeningen enz… Gelieve dit kaftje zo vlug mogelijk mee terug te geven naar de klas. Alle liedjes, versjes en tekeningen mogen er uit.

Ter herinnering !!!

Meebrengen:

 • 2 doosjes papieren zakdoekjes
 • 1 doosje vochtige doekjes
 • 1 gezinsfoto
 • met naam getekende turnpantoffels in turnzak (3-jarigen en 4-jarigen van leefgroepen), de kleuters van de Julesklas hoeven nog geen pantoffels mee te brengen
 • turnpantoffels, T-shirt en turnbroek in turnzak (enkel 5-jarigen)
 • A4-ringmap, breed formaat, met 2 ringen voor werkbladen (enkel 5-jarigen)
 • materiaal slaapklasje

Enkele afspraken:

 • alles tekenen met naam: jas, muts, sjaal…
 • geen snoep, koeken met chocolade aan de buitenkant en sinaasappels
 • nageltjes kort knippen
 • naam op koeken, fruit, brooddoos…
 • eventuele boodschappen voor de juf, vb “vandaag naar de nabewaking, moet vandaag niet blijven eten, zal opgehaald worden door buurvrouw,…” op sticker schrijven en op koek of boekentas kleven
 • bij een verjaardag geen snoep maar een lekkere cake om in de klas te feesten
 • houd het afscheid kort
 • geen speelgoed meebrengen naar school
 • verwittig ’s morgens de school wanneer uw kind afwezig zal zijn
 • vanaf september tot aan de herfstvakantie mogen de kleuters op woensdag (fietsdag), bij mooi weer, hun fiets meebrengen, vanaf Pasen starten we terug met dit project.

Vrije basisschool Klavertje Vier